در قدیمی موزه ارتباطات روی مردم باز شد
مدیر سایت

در قدیمی موزه ارتباطات روی مردم باز شد

با اقدامات انجام شده بعد از ۱۲ سال، در اصلی و قدیمی موزه ارتباطات به روی مردم گشوده شد

عمارتی با نمای آجری و سنگی، باقی مانده از دوران پهلوی اول در منطقه باغ ملی و میدان مشق که آن روزها به توپخانه معروف بود، امروزه به محلی برای گردآوری اشیا و ابزارهایی که روزگاری برای ارسال مراسلات در این سرزمین کهن به کار می رفت، تبدیل شده است.

این بنا، در حدود سال‌های ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۳ خورشیدی در فضایی به مساحت ۱۵ هزار متر مربع در خیابان سپه توسط "نیکلای مارکف"معمار برجسته ایرانی گرجستانی احداث شد، ساختمان این موزه که برای اداره پست و گمرک با شیوه معماری ملی ساخته شد، از جمله بناهای سترگ و باشکوه این شیوه از معماری ایرانی در دوره رضاشاه به ‌شمار می‌آید.

این موزه، تا پیش از ویرانی ساختمان تلگرافخانه در سال ۱۳۴۹ برقرار بود اما پس از تخریب بنای وزارتی ، ابزارها و اشیا آن به بال غربی عمارت اداره پست منطقه باغ ملی منتقل شد. پس از یک توقف بیست ساله و بازسازی این بنا، موزه ارتباطات (پست و مخابرات) در تاریخ دهم بهمن ۱۳۶۹ دوباره گشایش یافت.

بعد از آن بود که فعالیتهای گسترده ای به منظور ایجاد انگیزه و جذب عموم مردم به بازدید از موزه ها و اماکن فرهنگی انجام شد، این موزه در حال حاضر یکی از جاذبه های گردشگری شهر تهران است که همه ساله پذیرای قشر زیادی از گروه های دانش آموزی، دانشجویی و عموم علاقمندان است.

در این موزه نمونه‌هایی از کهن‌ترین نوشت‌افزارها و ابزارهای فرستادن بسته‌های پستی و چاپاری، تلفن‌های نخستین معروف به «هندلی» با مراکزی ۲۰ و ۳۰ شماره‌ای،تلگرام های مورس، تمبرها و دیگر ابزار ارتباطات و مخابرات از کبوتر نامه‌بر تا ماهواره به نمایش گذاشته شده‌است. موزه ارتباطات در دو طبقه بنا شده است که با گشتی در این بخش ها، بیشتر با آن آشنا می شویم.

 

طبقه اول موزه ارتباطات

طبقه اول این موزه دارای غرفه های مختلفی است که عبارتند از:

غرفه وزرا: در این غرفه می توانید تصاویر وزیران پست ایران را از اول تا به امروز ببینید، علاوه بر این، تمبرهای مربوط به دوران قاجار از سال ۱۲۸۸ تا ۱۲۷۶ و تمبرهای دوره پهلوی از سال ۱۳۰۴ تا ۱۳۵۷ و جمهوری اسلامی تا به امروز در این غرفه نگهداری می شود.

غرفه اشیاء پستی: در این غرفه انواع مهرها از مهرهای گرد گرفته تا مستطیلی و غلتکی؛ مهرهایی که در اداره پست کشورهای دیگر استفاده می شود، دستگاه تایپ های قدیمی و عکس هایی از کارکنان اداره پست در دوران قاجار را می توان دید.

سالن مرکزی: در این غرفه انواع وسایل ارتباطی قدیمی مثل ارابه ها، ماشین های ۳ چرخ را می توان دید. علاوه بر این، صندوق های پستی ای که در زمان قاجار استفاده می شده به نمایش گذاشته است.

کتابخانه: در این بخش، کتاب هایی که مرتبط با تاریخچه پست و تلگراف و … است قرار داده شده اند که می توانید مطالعه کنید.

حیاط مرکزی: از این قسمت برای برگزاری مراسم و جشن های تمبر مشترک با کشورهای دیگر و نمایشگاه های موقت تمبر استفاده می شده است.

 

طبقه دوم موزه ارتباطات

در طبقه دوم می توانید از تمبرهای بین المللی و صندوق پستی کشورها دیدن کنید.

سالن تمبر بین الملل: در این غرفه می توان پاکت های ارسالی مخصوص نامه از کشورهای دیگر را دید، تمبرهای منتشر شده کشورهای عضو اتحادیه ی جهانی پست هم بخش دیگر به نمایش درآمده در این غرفه است.

غرفه صندوق های پستی کشورها: نمونه های جالب صندوق های پستی کشورهای دیگری مانند آلمان، برزیل، کانادا و سوئد را می توان در این غرفه تماشا کرد.

غرفه مخابرات: این بخش خود شامل ۲ غرفه ی جداگانه است که در غرفه ی اول می توان سوله های ارتباطی مختلف مثل مورس، دستگاه تلگراف، تله تایپ و فاکس را دید. در غرفه دوم اما دستگاه های مخابراتی مختلف مثل تلفن های مغناطیسی رو میزی به نمایش در آمده است.

موزه ارتباطات در امور پژوهشی و تاریخی نیز تحقیقاتی جامع و کامل انجام داده است. طرح جامع نگهداری و توسعه موزه های ارتباطات نیز برای اولین بار در سطح ایران در میان موزه های تخصصی با همکاری شرکت موزه پرداز فردا در 6 فاز تهیه شده است. از اهداف اصلی این مجموعه آن است که موزه ای در حد استانداردهای جهانی ایجاد نماید.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، با اقدامات انجام شده بعد از ۱۲ سال در اصلی و قدیمی موزه ارتباطات به روی مردم گشوده شد و با بازگشایی این در تردد مردم برای بازدید از موزه ارتباطات به خصوص در روزهای پنج شنبه و جمعه تسهیل می شود.

همچنین، همزمان با دهه فجر از ۱۲ تا ۲۲ بهمن، امکان رصد موزه ارتباطات از برج میلاد فراهم شده است.

نمایشگاهی نیز از ۴۰ سال تمبر انقلاب و اشیا پستی به همراه عکس در برج میلاد برپا می شود و علاقمندان می توانند همزمان با رصد موزه ارتباطات، از نمایشگاه این موزه نیز بازدید کنند.

علاقمندان می توانند همه روزه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۷:۳۰ از موزه ارتباطات در خیابان امام خمینی(ره) بازدید کنند.

مطلب قبلی شرکت ملی پست 4 قطعه تمبر یادبود منتشر کرد
مطلب بعدی تمبر «فریاد انتقام‌ ملت» رونمایی شد
Print
1891 رتبه بندی این مطلب:
بدون رتبه

نوشتن یک نظر

افزودن نظر

x